pix

Rafinera Blog

Eğitici ve öğretici bilgiler bulabileceğiniz bir diyet ansiklopedisi

Tarçının Kullanım Alanları Nelerdir?

Tarçının Kullanım Alanları Nelerdir?

Tarçın; Asya kökenli, kışın yapraklarını dökmeyen, hoş kokulu bir ağacın kabuklarından elde edilen bir baharattır. Doğal aromatik kokusu sayesinde, mutfaklarımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle son yıllarda araştırmalar sonucu ortaya çıkan faydalarından dolayı tarçının kullanım alanları gün geçtikçe artmaktadır.

 

Tarçının Mutfaklarda Kullanımı

Tarçının en çok kullanım alanı nefis kokusu ve aromasıyla şüphesiz mutfaklarımızdır. Kış mevsimlerinde tarçınlı limonlu su, bal karışımı ile şifalı hale getirilerek grip ve soğuk algınlığı hastalıklarının önlenmesinde kullanılmaktadır. Bazı yörelerimizde ise pilavlara katılarak lezzet arttırılırken; tatlılarda, pasta ve kurabiye süslemelerinde ise baharat olarak eklenmektedir. Uzmanlar, salebin, toz halinde evde alınıp yapılması ve üzerine tarçın eklenmesiyle daha sağlıklı olacağını ifade etmektedirler. 

Ayrıca tarçın mutfakta karıncaların uzaklaştırılmasında da kullanılmaktadır.

Tarçınlı Suyun Faydaları

Tarçın bitkisinin içeriğinde bulunan bazı maddeler, vücutta toksin atıcı özelliği sayesinde zayıflamaya yardımcı etki göstermektedirler. Tarçının tek başına zayıflatma özelliği yoktur ancak kandaki glikozun hücreler tarafından işlenmesine yardımcı olan insülin hormonunu dengede tutarak diyetinize yardımcı olabileceği söylenmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu tarçınlı suyun zayıflama üzerine yardımcı etkisi bulunmuştur ancak sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı olmadığı takdirde tek başına tarçınlı suyun bir yararı olması beklenmemelidir

Günlük kalori hesaplama aracımızı kullanarak siz de sağlıklı ve dengeli beslenmek için ihtiyacınız olan kalori miktarını öğrenebilirsiniz.​https://www.rafinera.com/kalori-hesaplama-araclari

Tarçının Kozmetik Sektöründe Tercih Edilmesi

Son yıllarda tarçın, kozmetik alanlarında da kullanılmaya başlanmıştır. Tarçın yağı, bu bitkinin kabuklarından elde edilen şifalı bir bitkisel yağdır. Cilt bakımında, kasların gevşetilmesinde ve antibakteriyel özelliği sayesinde temizlik ürünlerinde de tarçın yağından faydalanılmaktadır. Tarçının içerisinde bulunan aromalı yağlardan esans yapılarak parfüm kokusu olarak da kullanılmaktadır.